Benvinguts a Vilanova de Meià

El poble de Vilanova de Meià és un municipi situat a la Conca de Meià (la Noguera, Catalunya). Està situat a la dreta del riu Boix entre els vessants meridionals del Montsec de Meià (o de Rúbies) fins als vessants septentrionals de la serra de Sant Mamet . (Veure mapa en detall)

El poble és a la Vall de Meià, coneguda per la gent del país com a Coma de Meià, que es troba entre l’angle que forma el riu Noguera Pallaresa al fondre’s amb el Segre i la muralla pètria del Montsec de Rúbies. Històricament és formada per l’antic priorat de Meià i la baronia de la Vansa.

El territori, travessat pel riu Boix, acull gran varietat de fortificacions medievals, un bon grapat de coves, racons rics en fòssils, llocs que permeten l’excursió i l’acampada i un seguit d’espais ideals per a la pràctica de l’escalada o el parapent, la caça de la perdiu o senzillament per anar a buscar bolets.

Al fons de la coma i a peus del Montsec de Rúbies s’hi troba la nostra vila, repenjada en un monticle, coronada per l’església parroquial, que sobresurt per damunt d’un seguit de carrerons costeruts amb portals que fan patent la seva acollidora bellesa medieval. L’església de Sant Salvador, romànica i gòtica acull la talla gòtica de la Mare de Déu del Puig de Meià. A ponent hi ha el poble de Santa Maria de Meià que conserva una bonica església, antic Priorat benedictí fundat al segle XI.

En aquesta web trobaràs informació sobre el poble, el terme municipal de Vilanova i també sobre el Montsec, entre d'altres coses. Et convidem a participar i a ajudar-nos a millorar-la. Si vols contactar amb mi clica aquí.